Retræter

Stilleretræte i Vadstena

Torsdag den 2. maj til søndag den 5.maj 2019 – Se praktiske oplysninger her.
Med Pilgrimspræst Birgit Berggrensson

retraete_2

Velsignede stilhed

De fleste af os er omgivet af støj og uro; hvad enten vi er på arbejde eller hjemme har vi glemt, hvilken ro det giver i sindet og hvor mange tanker, det sætter i gang at være omgivet af stilhed. Stilhed helbreder de skader, som støj kan forvolde ved at stresse os i hverdagen.

Har du brug for at lukke verdens larm ude i et par dage? Lyder en forlænget weekend uden radio, tv, internet og mobiltelefon og snak tillokkende?

Så tag med på en stilleretræte med pilgrimsvandring i Vadstena i Sverige. Det er i stilheden, vi bliver kreative og finder glæde og skønhed, det er her, vi finder ind til vores inderste, og det er her, vi vokser som mennesker.

Vadstena Pilgrimscenter

Retræten finder sted på Pilgrimscenteret i klosterområdet i det naturskønne Vadstena ved bredden af Vättern.

Den hellige Birgitta er tæt knyttet til byen, hvor hun i midten af 1300tallet fik nogle af sine åbenbaringer. En klosterstiftelse er nu den lille bys centrum, som hvert år tiltrækker mange pilgrimme.

Birgitta blev erklæret helgen i 1391. Birgittas kloster i Vadstena blev færdigbygget under hendes mangeårige ophold i Rom, hvor hun døde i 1373, 70 år gammel.

I dag står kirken og en stor del af det oprindelige klosteranlæg tilbage.
Et nyt kloster blev grundlagt i 1935.

Den nuværende by har bevaret sit middelalderlige præg. Der er etableret et pilgrimscentrum ved den store klosterkirke. Pilgrimscentret indbyder til vandringer, retræter, bøn, samtaler om religion, hvile og rekreation. Vadstena er som i senmiddelalderen fortsat et levende kirkeligt centrum og Pilgrimscentrum.

Mariagården er Pilgrimscentrums retrætecenter, som siden 1997 har været ejet af Birgittasøstrene og drives i samarbejde med søstrene.

Huset har 12 enkeltværelser, som ikke er ens og som giver deltagerne ro til fordybelse og hvile. Værelsernes indretning er som i Birgittasøstrenes gæstehus med gamle møbler.

Mariagården var tidligere kloster for Mariadøtrene, som nu er flyttet til Hellig Hjertes Kloster ved Omberget. Siden har Stadsmissionen drevet behandlingscenter med klosterindretning i bygningen indtil 2015, hvor Pilgrimscentret renoverede og lejede huset.

Retrætens indhold

Dagene tilstræber at ligne et klosterliv og vil indeholde andagter tilrettelagt som tidebønner (morgenbøn, middagsbøn og aftenbøn), meditation og vandringer samt messer og højmesse søndag i klosterkirken. Der vil være et program også om aftenen, og der er under forløbet mulighed for en individuel samtale med en præst. Retræten er et samarbejde mellem pilgrimspræst Birgit Berggrensson og den svenske pilgrimspræst i Vadstena, men det meste vil foregå på dansk.

Torsdag aften går vi ind i stilheden og den brydes igen efter frokost søndag.

Birgit Berggrensson

Pilgrimspræst Birgit Berggrensson leder retræten

Jeg virker som præst for danskere i ”Den danske kirke i Småland”, som understøttes af DSUK (Danske Sømands- og udlandskirker), hvor jeg også fungerer som vikar. Tilknytningen til Sverige skyldes min familiebaggrund, og at jeg har haft hus i Småland gennem mere end 40 år.

Min interesse for pilgrimsvandringer og retræter begyndte for 15 år siden og blev styrket af min vandring på Caminoen i Spanien i 2001, vandring på Via Francigena i Italien i 2014 samt deltagelse i retræter og pilgrimslederkurser i Vadstena.

Jeg har fundet stor inspiration hos den tidligere biskop i Linköping, Martin Lönnebo, forfatter til ”Kristuskransen” og ”Væven” fordi han utrætteligt taler for, at vi skal lære at elske stilheden.

Retræter skal ikke erstatte gudstjenesten i kirken, men være et supplement til at finde tilbage til kristendommen for moderne mennesker.

Kontakt: bbsprog@email.dk eller 31 13 22 16

Praktiske oplysninger

Vi tager fra Københavns Hovedbanegård torsdag den 2.maj 2019. kl. 9.15 (mødetid kl. 9.00) med ankomst Mjölby kl. 13.44.

Hjemrejse fra Mjölby søndag den 5.maj 2018 kl. 14.14 og ankomst til København H kl. 17.31.

Fra Mjölby er der transport biler til Vadstena.

Retræten foregår på Pilgrimscentrum Vadstena, men alle indkvarteres i eneværelser i Mariagården, som ligger lige bag Pilgrimscentret.

Mariagården

Prisen omfatter togrejse, overnatning og alle måltider. Sengelinned og håndklæder inkl.

Pris: DKK 2500,00

Tilmelding til pilgrimspræst Birgit Berggrensson på bbsprog@email.dk. eller mobil +45 31 13 22 16

Tilmelding registreres først ved indbetaling af depositum på kr. 1.000,00 til Nordea, reg. nr. 2413, konto 3496 667 696.

Restbeløb kr. 1500,00 indbetales senest den 1. april 2019.

Når togbilletter er købt, refunderes depositum på kr. 1000 ikke.

Ved framelding mindre end 1 uge før afrejse er hele det indbetalte beløb tabt.

Detaljeret program og rejseinstruktion sendes til deltagerne senest 2 uger før afrejse.

OBS! Max. 12 deltagere – minimum 8 for at retræten gennemføres